Sinds 2021 

HOUTLAND wordt geleid door Kristof Valcke en zijn echtgenote Vanity Jacobs. Samen met een team van fantastische medewerkers wordt er dagelijks gewerkt aan de kwaliteit van het bestaande aanbod, de ontwikkeling van nieuwe artikelen, een klantvriendelijke service en het meest professionele advies bij de aankoop van de producten.

Hun komst zorgde voor heel wat vernieuwing en innovatie binnen de organisatie. Er is een extra verdiep gebouwd met bureaus, een keuken met eetzaal en een kleedkamer met douches, voor meer ruimte en comfort voor de medewerkers.  Er kwam een compleet nieuwe showroom, die een moderne en inspirerende omgeving is voor de klanten. En ook het machinepark werd aanzienlijk uitgebreid om meer automatisatie mogelijk te maken, met speciale aandacht voor ergonomie. 

Het bestaande logo werd ook vervangen en er kwam volledig vernieuwde huisstijl waardoor o.a. de productcatalogen en de vrachtwagens een nieuw jasje kregen. Het groeiende belang van digitalisering vertaalde zich in een compleet nieuwe website met webshop en een uitgebreide online communicatie.
De markt van de tuinhuizen bleek nood te hebben aan vernieuwing, degelijkheid en een handige constructieve oplossing. 

Kristof en Vanity ontwikkelden daarom VAJA, een nieuw merk voor exclusieve tuinhuizen. Intussen is VAJA ook toonaangevend in de wereld van poolhouses, lounges, buitenkeukens, tuinbergingen en carports. 

Lees het artikel over het ontstaan van VAJA 


In 1979 

HOUTLAND is opgericht door Guido Valcke en Christine Tyvaert. Eerst was er enkel de aankoop en verkoop van tuinschermen, lage omheiningen en houten palen; vrij snel volgde de productie van o.a. hondenhokken en bloembakken en veel andere tuinhoutproducten.


Guido met zijn kinderen Kristof en Liena in mei 1994.

Interview met Guido Valcke bij de 40e verjaardag van HOUTLAND:

" Eind 1978 stelde zich een probleemsituatie: het bedrijf thuis was te klein voor drie toekomstige zaakvoerders (mijn broer, schoonbroer en mezelf) en daarenboven was mijn vader nog steeds actief.  De beste oplossing bleek toen dat elk zijn eigen richting zou uitgaan. Verhuizen naar een andere regio lag het meest voor de hand.

Een nieuw bedrijf werd opgestart in Wichelen met als kernactiviteit de verkoop van houten omheiningen.  Officiële startdatum was 1 april 1979.

Houtland was geboren!

De opstart was vrij rudimentair met wat aankoop uit Engeland (tuinschermen) en Duitsland (lage omheiningen) en daarnaast nog houten palen uit België.  De verkoop, leveringen en afhalingen en tegelijkertijd de administratie gebeurden in het begin allemaal door mezelf.  Zelfs een boekhouder kwam er niet aan te pas.

Vanzelfsprekend was het echter helemaal niet.  In de beginfase was er enkel een onverhard terrein, geen heftruck, zelfs geen stromend water.  De aangekochte goederen konden pas betaald worden na verkoop.  Door hard te werken werd Houtland langzaam maar zeker een begrip in de tuinsector.

Het bedrijf groeide gestaag.  Na zes maanden kwam een eerste parttime werknemer-chauffeur.  Wat later volgden zelfgemaakte hondenhokken, poortjes en bloembakken.  Daarna kwam een tweede werknemer in dienst en na een zestal jaar bleek het oorspronkelijke terrein in Wichelen te klein."

Een verhuis drong zich op en wat verderop, in Dendermonde, werd gestart met de bouw van een eerste werkplaats.  Ondertussen werd het programma uitgebreid en deden speeltoestellen en hardhouten poorten hun intrede.  Ook werd gestart met een eigen impregneer-installatie.  Christine, mijn echtgenote nam administratief de leiding en Guy Michiels, één van de eerste werknemers, werd meestergast.  Zonder hen zou het bedrijf niet zijn zoals het nu is.

De speeltoestellen voor de openbare sector (Europlay) werden ondertussen overgeheveld naar een andere locatie en in 2010 werd gestart met een schaverij Tech-Wood bvba in Wichelen.  Tegelijkertijd werd daar ook de hout-recylage, aanvankelijk bij Europlay NV, uitgebreid.

In 2010 deed mijn zoon Kristof zijn intrede en werd het assortiment nog uitgebreider.  Ondertussen werd gezorgd voor nog meer opslagruimte.

De toekomst oogt zeker en vast veelbelovend.  Verfrissende ideeën, uitstekende medewerkers en tevreden klanten blijven de basis waar alles op steunt.

Ik ben dan ook fier om samen met Christine, dit mooie bedrijf opgebouwd te hebben.